Alustamiseks paigalda Blender oma arvutisse ja seadista hiir ja klaviatuur. Kursusel kasutame versiooni Blender 5.2 LTS. aga tõenäoliselt saad edukalt hakkama ka uuema või vanema versiooniga, mõned funktsioonid või nuppude kujundus võib välja näha teistsugune.

Blenderi paigaldamine

  1. Ava Blenderi pika toega versioonide leht blender.org/download/lts.
  2. Klõpsa kaardil Blender 5.2 LTS ja vali oma operatsioonisüsteem (Windows, macOS või Linux) ja laadi alla paigaldusfail.
  3. Käivita allalaaditud paigaldusfail ja järgi juhiseid. Blender on tasuta ja seda võid paigaldada nii mitmesse arvutisse, kui soovid.
Blenderi LTS-versioonide leht, kus on kaardid Blender 5.2 LTS ja Blender 4.5 LTS
Ekraanipilt kursuse loomise hetkel. Vali kaart Blender 5.2 LTS.
Oluline: LTS (Long Term Support) tähendab pika toega Blenderi versiooni, milles parandatakse vigu aga ei lisata uusi nuppe ega muudeta välimust. Kui paigaldad uuema tavaversiooni, võivad mõned nupud ja menüüd kursuse juhistest erineda.

Esimene käivitamine

Käivita Blender. Esimesel käivitamisel avaneb kiirseadistuse aken. Jäta kõik valikud vaikimisi (Keymap: Blender, Mouse Select: Left, Spacebar Action: Play) ja vajuta Save New Preferences. Kui sul on olnud Blenderi varasem versioon, ära impordi vanu eelistusi: siis on sul samad seaded, mis kursusel. Versiooni numbrit näed avaekraani paremas ülanurgas.

Kiirseadistuse aken: Language, Theme, Keymap Blender, Mouse Select Left, Spacebar Action Play ja nupp Save New Preferences
Kiirseadistus: jäta valikud vaikimisi ja vajuta Save New Preferences. Nuppu Import Blender … Preferences ära vajuta.

Kui sul pole kolme nupuga hiirt

Blenderis liigutakse vaates hiire keskmise nupuga Middle mouse button. Kui kasutad sülearvuti puuteplaati või kahe nupuga hiirt, lülita sisse hiire emuleerimine:

  1. Ava Edit → Preferences.
  2. Vali vasakult Input.
  3. Pane jaotises Mouse linnuke Emulate 3 Button Mouse.

Nüüd asendab keskmist nuppu Alt+Left mouse button: näiteks vaate pööramiseks hoia all Alt ja lohista Left mouse button.

Preferences-aken, vasakul valitud Input, jaotises Mouse linnuke Emulate 3 Button Mouse
Edit → Preferences › Input: jaotises Mouse linnuke Emulate 3 Button Mouse.

Kui sul pole numbriklahvistikku

Kindlate vaadete (eest, ülalt, küljelt) otseteed on numbriklahvistikul. Kui sinu klaviatuuril seda pole, pane samas aknas jaotises Keyboard linnuke Emulate Numpad. Siis töötavad klaviatuuri ülemise rea numbriklahvid nagu numbriklahvistik.

Preferences-aken, sakk Input, jaotises Keyboard linnuke Emulate Numpad
Edit → Preferences › Input: jaotises Keyboard linnuke Emulate Numpad.
Tähelepanu! Kui Emulate Numpad on sees, vahetavad ülemise rea numbrid vaadet ja teised kiirkäsud samade numbrinuppudele pole saadaval. 

Eelistused salvestuvad automaatselt. Kui ei salvestu, klõpsa akna vasakus allnurgas menüüd (☰) ja vali Save Preferences.

Tähelepanu! Käsk File → Defaults → Load Factory Settings taastab Blenderi algseaded ja ka emuleerimise linnukesed kaovad. Pärast seda lülita need uuesti sisse.

Kokkuvõte

  • Kursusel kasutame versiooni Blender 5.2 LTS.
  • Esimesel käivitamisel jäta kiirseadistus vaikimisi ja vajuta Save New Preferences.
  • Ilma keskmise hiirenuputa lülita sisse Emulate 3 Button Mouse; siis asendab keskmist nuppu Alt+Left mouse button.
  • Ilma numbriklahvistikuta lülita sisse Emulate Numpad; siis valid redigeerimisrežiimis tipu, serva ja pinna päise nuppudega.
  • Mõlemad seaded on aknas Edit → Preferences, sakis Input.